Co to są azotany i jak wpływają na nasz organizm?

Co to są azotany

Azotany to substancje obecne w wielu różnych produktach spożywczych. Czym są dokładnie? Jaki mają wpływ na ludzki organizm? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Czym są azotany?

Azotany to jak wspomniano we wstępie substancje, które są obecne w wielu różnych produktach spożywczych. Przykładem mogą być mięsa, warzywa, czy sery. Istotne w tym przypadku jest to, że przedostają się one do produktów spożywczych nie tylko ze względu na stosowane nawozy sztuczne, czy ze względu na obecność w wodach powierzchniowych, ale są również dodawane do nich w procesach przetwarzania żywności. Azotany ograniczają bowiem namnażanie się bakterii, a co za tym idzie posiadają właściwości konserwujące. W efekcie nie może dziwić fakt, że powszechnie wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym.

Wpływ azotanów na organizm człowieka

Azotany to substancje, które w umiarkowanej ilości nie powodują zagrożenia dla człowieka, jednak w przypadku ich nadmiaru konsekwencje zdrowotne mogą być naprawdę poważne. Same w sobie nie są one bowiem toksyczne, jednak pod wpływem działania flory bakteryjnej obecnej w przewodzie pokarmowym ulegają przemianom, przeobrażając się w związku zagrażające zdrowiu. Mogą to być między innymi nitrozoaminy, które wykazują działanie rakotwórcze. Przyczyniają się bowiem do zachorowań na nowotwory żołądka, jelita grubego, czy raka piersi. Poza tym azotany spożywane w nadmiernej ilości mogą powodować uszkodzenia wątroby, owrzodzenia i krwawienia jelit, czy działać drażniąco na błony śluzowe układu pokarmowego. Najbardziej narażone na ich działanie są w tym przypadku dzieci, kobiety, a także osoby starsze i przewlekłe chore, których organizm jest osłabiony.

W jaki sposób zmierzyć poziom azotanów w żywności?

Mając świadomość, że nadmierna ilość spożywanych azotanów może mieć poważne konsekwencje warto spróbować je ograniczyć. W jaki sposób to zrobić? Najprostszym i najbardziej oczywistym sposobem byłoby wyeliminowanie z diety produktów zawierających azotany lub przynajmniej znaczne ograniczenie ich ilości. Ułatwia to miernik azotanów, czyli niepozorne urządzenie umożliwiające samodzielne zmierzenie poziomu azotanów w żywności. Warto bowiem wiedzieć, że ich ilość w poszczególnych warzywach, czy mięsach może znacznie się różnić. Dzięki miernikowi azotanów można samodzielnie to zweryfikować, a sam proces mierzenia jest szybki i prosty. W efekcie można wybrać produkty (lub producentów), których żywność jest bezpieczna, co pozwala zmienić swoje upodobania zakupowe. Z pewnością będzie to wyraz troski nie tylko o zdrowie własne, ale również domowników.

Podsumowując należy stwierdzić, że azotany to substancje obecne w żywności, które w nadmiarze szkodzą człowiekowi. Istotne jest zatem stosowanie zbilansowanej i zdrowej diety, a także świadome kupowanie produktów, które posiadają odpowiednią jakość. Dobrym rozwiązaniem może być również zakup własnego miernika azotanów, ponieważ urządzenie dostępne na stronie https://www.srtech.pl/ pozwala samodzielnie mierzyć ich poziom w produktach spożywczych.

Artykuł zewnętrzny.

Total
0
Shares

Brak połączenia z internetem